Home » Alzheimer » Herken-Alzheimer-Nu

Herken Alzheimer bij ouderen

Herken Alzheimer bij ouderen

 

Heeft mijn moeder/vader Alzheimer?

Vraagt u zich af of uw moeder of vader Alzheimer heeft? De diagnose kan soms lastig vast te stellen zijn, omdat de meest voor de hand liggende symptomen zoals vergeetachtigheid ook andere oorzaken zouden kunnen hebben. In dit artikel bespreken we wat u kunt doen wanneer u Alzheimer vermoedt.

De signalen van Alzheimer herkennen

De ziekte van Alzheimer is te herkennen aan verschillende signalen, welke in de loop van de tijd in ernst toenemen. Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn de meest bekende signalen, maar Alzheimer kan zich ook uiten in desoriëntatie, verwarring, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, onrust, taalproblemen, een verslechterd beoordelend vermogen, sociale isolatie en moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken.

Onderzoek door de huisarts

Herkent u de bovengenoemde signalen bij uw vader of moeder? Neem contact op met zijn of haar huisarts en leg uit dat u Alzheimer vermoedt. Bij de eerste afspraak zal de huisarts wat vragen stellen om vast te stellen hoe het geheugen van de patiënt ervoor staat. Indien nodig wordt er ook een urine- en bloedonderzoekje gedaan. Dit is om andere verklaringen, zoals vitaminetekort, hormoonstoornissen, depressie of een verkeerd gebruik van medicijnen uit te sluiten. In gesprek met een naaste Wanneer andere verklaringen voor de klachten zijn uitgesloten, zal de huisarts een afspraak maken met u of iemand anders uit de directe omgeving van uw vader of moeder. De huisarts zal dan vragen stellen over onder andere het geheugen en gedragsveranderingen. Dit wordt ook wel de heteroanamnese genoemd. De huisarts brengt de klachten in kaart. Soms zal besloten worden om het nog even aan te kijken, in andere gevallen wordt uw vader of moeder meteen doorverwezen naar een specialist.

Doorverwijzing naar een specialist

In de meeste gevallen zal uw vader of moeder worden doorverwezen naar de neurologische afdeling van het ziekenhuis. Een specialist zal een neurologisch en neuropsychologisch onderzoek uitvoeren. Soms is er aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een MRI-scan. Na afronding van het onderzoek kan een diagnose worden gesteld.

Diagnose

De ziekte van Alzheimer is nog niet te genezen. Desondanks is het heel belangrijk om toch die diagnose vast te laten stellen, het liefst zo vroeg mogelijk. Met een diagnose heeft uw vader of moeder namelijk recht op hulp, ondersteuning en begeleiding. Ook kan een tijdige diagnose met de juiste behandeling helpen om de ziekte van Alzheimer te stabiliseren of te vertragen, of het leven van de patiënt te vergemakkelijken.

Behandeling

Na de diagnose kunnen zowel de patiënt als de naasten professionele begeleiding krijgen. Uw vader of moeder krijgt een casemanager toegewezen die u zal helpen met advies, zorg en emotionele begeleiding. Maak hier vooral gebruik van, want een vader of moeder met de ziekte van Alzheimer is niet makkelijk, en u kunt alle hulp gebruiken die u kunt krijgen. De behandeling zelf kan bestaan uit verschillende methodes en vormen van therapie om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren. Hierbij kunt u denken aan bewegen, logopedie en het trainen van het geheugen. Daarnaast kan er gekozen worden om de behandeling aan te vullen met medicatie. Hoewel er dus geen medicijn tegen Alzheimer bestaat, zijn er wel medicijnen die de ziekte kunnen afremmen of de effecten verminderen. Soms wordt er ook gekozen voor symptoombestrijding; uw vader of moeder krijgt dan medicijnen om klachten zoals slapeloosheid of somberheid tegen te gaan.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over Herken Alzheimer bij ouderen