Home » Alzheimer » Herken-Alzheimer-Nu-2

Alzheimer, Dementie, vergeetachthigheid

Alzheimer, Dementie, vergeetachthigheid

 

Herken signalen van Alzheimer

Het kan soms erg lastig zijn om vast te stellen of iemand aan de ziekte van Alzheimer leidt. Maar pas met een diagnose kan de patiënt de juiste zorg krijgen. Het is daarom goed om te weten wat de signalen van Alzheimer zijn, zodat u deze tijdig kunt herkennen en een arts kunt inschakelen.

#1. Geheugenverlies

Geheugenverlies is één van de belangrijkste signalen van Alzheimer. Het begint vaak met het vergeten van pas verworven informatie, zoals namen, telefoonnummers en afspraken. Sommige mensen stellen steeds opnieuw dezelfde vragen, omdat ze vergeten dat ze ze al gesteld hebben. Naarmate de Alzheimer vordert, breidt die vergeetachtigheid zich steeds verder uit. Mensen die zich in de laatste fase van de ziekte bevinden, herkennen hun eigen kinderen soms niet eens meer.

#2. Moeite met het uitvoeren van alledaagse taken

Een ander signaal van Alzheimer is dat personen moeite hebben bij het uitvoeren van alledaagse taken, zoals de kat voeren, koffie zetten, de was doen, boodschappen doen of koken. Iemand die altijd heel goed kon koken, weet soms niet eens meer hoe hij of zij een boterham moet smeren.

#3. Taalproblemen

Ook taalproblemen kunnen wijzen op Alzheimer. Die taalproblemen kunnen zich natuurlijk op verschillende manieren uiten. De één vergeet de meest alledaagse woorden, de ander gooit alle woorden in een zin door elkaar. Sommige mensen verzinnen zelf namen voor dingen waarvan ze niet meer weten hoe ze heten. Er zijn ook gevallen bekend van tweetalige mensen die, na tientallen jaren een tweede taal gesproken te hebben, ineens weer onwillekeurig op hun moedertaal terugvallen.

#4. Desoriëntatie

Mensen met Alzheimer kunnen soms ineens niet meer weten waar ze zijn. Soms verdwalen ze. Die desoriëntatie kan ook tot een verslechterd tijdbesef lijden. De één weet niet welke dag het is, de ander leeft in het verleden. Ze herkennen hun eigen omgeving niet meer, vergeten in welke straat ze wonen of weten even niet meer dat hun kinderen allang het huis uit zijn.

#5. Slecht beoordelingsvermogen

Het beoordelingsvermogen van iemand met Alzheimer wordt vaak slechter. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zonder jas de deur uitgaan terwijl het buiten vriest. Ook worden Alzheimer patiënten vaak het slachtoffer van telemarketing; ze zijn simpelweg niet meer goed in staat om te beoordelen of iets goed of slecht is.

#6. Problemen met plannen en abstracte zaken

Het maken en uitvoeren van plannen kan zeer problematisch zijn voor mensen met Alzheimer. Door concentratieproblemen heeft met ook vaak moeite met abstracte zaken. Denk aan het betalen van maandelijkse rekeningen of het bijhouden van administratie.

#7. Spullen op een onlogische plek neerzetten

Naarmate de verwarring toeneemt, zal een patiënt geregeld spullen op onlogische plekken neerzetten. Zo kunt u bijvoorbeeld de koffie in de diepvries terugvinden, de kaas in de besteklade of een boek in de wasmachine. Ze raken hierdoor vaak dingen kwijt, en het is niet zeldzaam dat anderen dan beschuldigd worden van het kwijtmaken of stelen van spullen.

#8. Veranderingen in gedrag en persoonlijkheid

Alzheimer kan ook verwardheid, achterdocht, angst en depressie veroorzaken. Stemmingen kunnen zonder enige aanleiding omslaan. Patiënten kunnen erg onvoorspelbaar worden. Soms lijkt het of ze een compleet andere persoon zijn. #9. Onrust Ook onrust is een teken van Alzheimer. Patiënten hebben geregeld het gevoel dat ze iets moeten doen, en het kan lijken of ze de hele tijd ergens naar op zoek zijn. Die onrust kan tevens leiden tot slaapproblemen.

#10. Sociaal isolement

Veel mensen met Alzheimer laten hobby’s en sociale activiteiten vallen, slapen veel meer dan ze normaal zouden doen en beginnen zich van de buitenwereld af te sluiten. Dit kan ertoe leiden dat ze in een sociaal isolement vallen.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over Alzheimer, Dementie, vergeetachthigheid