Home » Asbest » Waar-zit-asbest

Waar zit asbest in verwerkt

Waar zit asbest in verwerkt

 

Vanwege de isolerende, schimmelbestendige, brandwerende, slijtvaste en duurzame eigenschappen is asbest in veel verschillende bouwmaterialen verwerkt. Hoewel vrijwel alle toepassingen van asbest sinds 1993 verboden zijn vanwege de gezondheidsrisico’s, komt men het nog geregeld tegen in oude woningen en gebouwen.

 

Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten asbest: hechtgebonden asbest en niet-hechtgebonden asbest. Hechtgebonden materialen bevatten doorgaans zoveel cement of lijm dat er doorgaans geen asbestvezels vrijkomen. Zolang deze materialen maar gewoon blijven zitten waar ze zitten, niet mechanisch worden bewerkt en er geen brand ontstaat, is het risico dat er asbestvezels vrijkomen minimaal. Niet-hechtgebonden asbest is echter een ander verhaal. Het betreft hier doorgaans zachte materialen of materialen die makkelijk afbrokkelen. Door aanrakingen en trillingen kunnen hier dus gemakkelijk asbestvezels vrijkomen, met alle gevolgen van dien.

 

Asbest-bevattende materialen

 

#1. Golfplaten

Golfplaten behoren tot één van de meest bekende toepassingen van asbesthoudend materiaal. Golfplaten zijn veel gebruikt bij de bouw van schuren, garages, stallen en agrarische bedrijven, en zijn meestal grijs maar ook wel zwart of rood van kleur. In principe zit de asbest vast in het materiaal en kan het weinig kwaad, maar wanneer de golfplaten door weersinvloeden verweren kunnen er toch asbestvezels vrij komen.

 

#2. Daken

Ook in dakleien, dakbeschot en het isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking is geplaatst zit vaak asbest. Vanaf 2024 gaat er in Nederland een verbod in op asbestdaken. Dat betekent dat eigenaren van woningen en gebouwen met een asbestdak dit voor die tijd moeten laten verwijderen.

 

#3. Plafonds

Keukens en badkamers moeten bestand zijn tegen schimmels, en omdat asbest van nature een schimmelwerend materiaal is zit er in de plafonds van deze ruimtes vaak ook asbest. Bij oudere huizen kan asbest echter overal in het plafond zitten.

 

#4. Vloeren

Ook in vloeren kan asbest zitten. Voor 1980 werden er veel vinyltegels en vinylvloerbedekkingen verkocht die voorzien waren van een asbesthoudende onderlaag.

 

#5. Vlakke gevelplaten

Vlakke gevelplaten kunnen ook asbest bevatten, met name als deze voor 1933 zijn gemaakt. Asbesthoudende gevelplaten komen in alle kleuren voor.

 

#6. Rioolleidingen en ventilatieleidingen

Rioolleidingen kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis asbestcement bevatten.

Ook in ventilatieleidingen en luchtafvoerleidingen wordt nog geregeld asbestcement aangetroffen.

 

#7. Afzuigkappen

Asbest is brandwerend en werd daardoor vaak gebruikt om de binnenkant van afzuigkappen te bekleden.

 

#9. Vensterbanken

De vensterbanken van oude woningen kunnen ook asbest bevatten. Vaak gaat het hierbij om vensterbanken van imitatiemarmer.

 

#10. Schoorstenen en kachels

Mede door de brandwerende eigenschappen van asbest is het ook veel verwerkt in luchtkanalen van schoorstenen, de achterplaten van kachels en bij CV-installaties.

 

#11. Elektrische apparaten en huishoudelijke spullen

Asbest kan ook nog voorkomen in oude elektrische apparaten waarin warmte wordt ontwikkeld en diverse huishoudelijke spullen. Hierbij kunt u denken aan warmhoudplaatjes, broodroosters, strijkijzers en haardrogers, maar ook aan bloembakken, gordijnen en strijkplankovertrekken.

 

#12. Voertuigen

Asbest komt verder nog voor in de schijfremmen, remvoeringen en koppelingsplaten van auto’s, vrachtwagens en treinen.

 

Asbest laten verwijderen

Indien u asbest in uw woning aantreft, is het vanwege de gezondheidsrisico’s van essentieel belang dat u niet zelf probeert het te verwijderen. Schakel hiervoor altijd een professioneel bedrijf in! Er geldt een zeer strenge regelgeving voor het verwijderen van asbest, om de gezondheid van de bewoners en omwonende te beschermen. De kosten van asbestsanering zijn doorgaans voor uw eigen rekening, hoewel u in veel gevallen bij de gemeente subsidie kunt aanvragen voor asbestverwijdering in daken van particuliere woningen. Ook voor agrarische bedrijven is er een speciale asbest subsidie in het leven geroepen.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over Waar zit asbest in verwerkt