Home » Depressie » Leeftijd-depressie

De leeftijd van een depressie.

De leeftijd van een depressie.

 

Er is veel geschreven over de negatieve impact die ouderlijke depressie op jonge kinderen kan hebben. Maar veel van ons worden ook later in het leven, wanneer we zelf al volwassen zijn, met depressieve ouders geconfronteerd. In dit artikel beschrijven we vijf factoren die gelinkt zijn aan depressie bij oudere mensen – dus als je weet dat je moeder of vader gevoelig is voor depressie, dan is het goed om hem of haar wat beter in de gaten te houden. Als je vermoed dat één van je ouders voor het eerst met depressie te maken heeft, let dan ook op de meer gangbare symptomen van depressie, zoals rusteloosheid en een verlies van interesse in hobby’s. Iedereen kan depressief worden en hulp nodig hebben – zelfs de mensen waarvan je gewend bent dat ze jou helpen.

 

#1. Je vader of moeder heeft moeite met ouder worden

Hoewel onderzoeken hebben aangetoond dat gepensioneerde mensen vaker tevreden zijn over hun leven dan mensen in een andere leeftijdsgroep, blijft leeftijd toch een risicofactor. Veel oudere mensen en senioren ervaren depressieve periodes; en gezondheidsproblemen of sociale isolatie kunnen dit verergeren. 

 

#2. Er is sprake van veranderende slaap- of eetgewoontes

Symptomen van depressie zien er bij oudere mensen niet altijd hetzelfde uit als bij jongere mensen. De depressie van je vader of moeder hoeft zichzelf niet te manifesteren in huilbuien of andere symptomen die we bij depressieve vrienden of bij onszelf hebben gezien. Maar let wel op de fysieke symptomen van depressie, zoals insomnia of onregelmatige eetgewoontes; dit zijn veel voorkomende signalen van depressie bij ouderen.

 

#3. Hij of zij worstelt met een verlies of grote verandering

Veel oudere mensen worden geconfronteerd met grote verliezen, zoals de dood van een partner of een familielid waar ze hecht mee waren. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze dan depressief raken. Maar dergelijke persoonlijke verliezen kunnen voor veel ouderen wel een trigger zijn.

Depressie hoeft overigens niet altijd getriggerd te worden door een groot verlies – ook veranderingen in het leven, zoals gedwongen pensioen of een geliefd huis moeten verkopen, zijn ook veel voorkomende factoren die bijdragen aan depressie bij ouderen. Als je vader of moeder met een grote verandering geconfronteerd wordt en hij of zij lijkt het hier moeilijk mee te hebben, let dan goed op.

 

#4. Er is een fysieke aandoening of ziekte geconstateerd

Ouder worden gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen. Veel mensen kunnen hier wel mee omgaan zonder depressief te worden. Depressie komt echter vaak voor bij mensen die lijden aan fysieke aandoeningen zoals hartproblemen, kanker of chronische pijn. En omdat depressie zich bij deze mensen vaak tegelijk met hun gezondheidsproblemen ontwikkelt, kan het zijn dat de behandelend arts de symptomen over het hoofd ziet – wat betekent dat ze mogelijk niet de juiste zorg krijgen. Daarbij kunnen ouderen ook in de veronderstelling zijn dat een depressie die begint na het constateren van fysieke gezondheidsproblemen het ‘nieuwe normaal’ is, en niet iets dat verholpen kan worden met therapie of stemmings-stabiliserende medicatie. Maar mensen met alle vormen van depressie kunnen baat hebben bij behandeling – zeker door een therapeut die ervaring heeft met het behandelen van ouderen.

 

#5. Hij of zij denkt aan zelfbeschadiging

Er zijn ouders die dingen zeggen in de trant van “Als het zo moeilijk voor je is om even bij me langs te komen, moet ik misschien maar zelfmoord plegen!” Het kan wellicht over komen als donkere humor, en soms zijn ze gewoon emotioneel manipulatief. Maar het is het wel waard om dergelijke opmerkingen serieus te nemen. Zelfbeschadiging en zelfmoord komt met name bij oudere mannen veel voor. En schaam je vooral niet om dergelijke opmerkingen serieus te nemen. Het kan heel vreemd voelen om de ouderlijke rol op je te nemen als het om je eigen vader of moeder gaat, maar je ouders zijn ook maar mensen; ook zij hebben zo nu en dan hulp nodig, net als anderen.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over De leeftijd van een depressie.