Home » Houtrot » Houtrot-verwijderen

Houtrot goed verwijderen

Houtrot goed verwijderen

 

Om houtrot goed te kunnen verwijderen is het van belang te weten met welke schimmels u te maken heeft en hoe erg uw hout is aangetast. Als de aangetaste plek klein is en u er tijdig bij bent is het meestal mogelijk om het probleem zelf aan te pakken. Houd er rekening mee dat schimmels schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, dus bescherm uzelf goed voor de schimmels en de schimmelsporen. (Zie ook de herkennen.nl bladzijde over schimmels). Als de zwam zich dieper in uw houtwerk en door uw woning heeft verspreid is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

 

Om welke schimmel gaat het?

Zoek uit welke schimmel uw hout heeft aangetast. Dan weet u namelijk hoe gevaarlijk de schimmel voor uw huis en uw gezondheid is. En daarmee weet u of het verstandig is zelf aan de slag te gaan. U weet dan ook welke omstandigheden de schimmel nodig heeft om te groeien en hoe u dat proces kunt stoppen.

 

Stop de schimmelgroei

Daarna is het zaak de groei van de schimmel te stoppen. Dat houdt in dat u het aangetaste hout uit de vochtige ruimte dient te halen. Of het vocht uit de ruimte waar de houtrot zit. Door ventileren en verwarmen kan het aangetaste hout gedroogd worden, maar omdat vocht diep in aangetast hout kan doordringen heeft dit proces tijd nodig. Ondertussen kan de schimmel nog doorgroeien.

Er zijn chemische middelen die de schimmel stoppen en tegelijkertijd het aangetaste hout weer hard maken. Na het gebruik van deze middelen kan het hout dan met vulmiddelen weer worden hersteld. Deze methode is eigenlijk alleen geschikt voor het herstellen van kleine plekken met houtrot.

 

Rot hout verwijderen

Kijk goed of de houtrot de constructie heeft aangetast, anders kan het verwijderen en repareren van houtrot uw persoonlijke veiligheid in gevaar kan brengen. Denk daarbij aan vloerbalken waaronder u aan het werk bent, of muren die in kunnen storten. In die gevallen zal het aangetaste hout eerst gestut moeten worden voor u aan het werk kunt. Twijfelt u? Aarzel dan niet een specialist in te schakelen.

Het aangetaste hout kan vervolgens met schrapers, beitel, zaag of elektrisch gereedschap worden verwijderd. Houd in gedachten dat schimmels diep in het hout kunnen dringen, dus zorg dat al het aangetaste hout wordt verwijderd. Let erop dat u zichzelf tegen de schimmels beschermt, aangezien u bij deze methodes veel stof met schimmelsporen in de lucht brengt! Het kan verstandig zijn om de schimmelplekken juist extra vochtig te maken, zodat de schimmels niet in de lucht kunnen komen.

Als er teveel houtrot moet worden weggehaald is het vaak beter om het hele houten onderdeel te vervangen. Anders kan de reparatie ten koste gaan van de sterkte van de constructie.

 

Hout herstellen

Zorg ten eerste dat het hout dat u gaat herstellen helemaal schoon en door en door droog is. Anders hebben de nog aanwezige schimmelsporen meteen weer kans om verder te groeien.

Voor kleine reparaties volstaat het om de schoongemaakte plek op te vullen met houtvulmiddelen. Er zijn verschillende producten op de markt waarmee dat kan. Belangrijk is dat het product niet krimpt, anders zit er na het uitharden en drogen weer een deuk in uw houtwerk.

Voor grotere reparaties kunt u een nieuw stuk hout maken dat de aangetaste plek vervangt. Let er bij het verlijmen van het vervangende stuk op dat de lijm geschikt is voor de gebruikte toepassing. Bij het verlijmen is het ook belangrijk om de onderdelen tijdens het drogen of uitharden van de lijm goed vast te zetten met lijmklemmen. Lijm werkt beter als er zo min mogelijk ruimte tussen de gelijmde onderdelen zit en ze onder druk zijn samengebracht.

Als het hout in zijn geheel moet worden vervangen kan dat soms lastig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ingemetselde vloerbalk die te lang is om door de kruipruimte onder de bestaande vloer te krijgen. Waarbij in dat geval ook het opnieuw inmetselen problemen geeft. In die gevallen ontkomt u er vaak niet aan om meer materialen weg te halen en de constructie opnieuw op te bouwen.

Denk er tijdens het werken aan dat het nieuwe hout niet meteen weer kan gaan rotten. Kijk goed of het hout in de omgeving niet is aangetast met schimmels. Bescherm hout dat ingemetseld wordt met speciaal daarvoor gemaakte producten, zoals menie. Vloerbalken kunt u nog extra beschermen tegen optrekkend vocht uit de muren door er een stuk dakbedekking of een tegel met glazuur onder te leggen. De kopse kant van houtwerk, de kant waarbij je boven op de houtvezels kijkt, zuigt van nature het meeste vocht op. Die kopse kant moet goed beschermd worden. Voor paaltjes van schuttingen zijn bijvoorbeeld kapjes te koop, zodat het water niet in de paal kan lopen.

Let er bij de reparatie ook goed op dat eventueel vocht dat zich ophoopt ook weer weg kan. Zo is het bij raamkozijnen gebruikelijk om de kieren met de muur NIET dicht te kitten, zodat er rond het kozijn een natuurlijke ventilatie blijft. En kijk bij werkzaamheden aan de vloer nog eens kritisch naar uw ventilatieroosters, doen ze wat ze moeten doen?

 

Gerepareerd hout beschermen

Omdat vocht de vorming van houtrot versnelt zal het nieuwe hout daartegen beschermd moeten worden. Dat wil niet zeggen dat helemaal voorkomen moet worden dat er vocht in of op het hout komt. Zolang hout maar niet langdurig in aanraking komt met vocht en het snel weer verdampt heeft houtrot niet zoveel kans.

Hout dat binnen of in een droge omgeving staat kan ook onbehandeld heel lang goed blijven. Het kan nodig zijn om het hout te beschermen tegen vlekken en uitdrogen, bijvoorbeeld met olie of meubelverzorgingsproducten.

Zelfs hout dat buiten gebruikt wordt kan soms ook onbehandeld vrij van houtrot blijven. Zolang het hout maar goed ventileert en het niet op vochtige plekken zit. Echter, de meeste houtsoorten zijn niet zo geschikt om onbehandeld buiten te gebruiken, onderzoek dus of dat voor de door u gebruikte houtsoort en toepassing geldt.

Impregneren is een manier om hout dat gevoelig is voor houtrot toch in vochtige omstandigheden te kunnen gebruiken zonder het te hoeven verven. Daarvoor worden chemische stoffen gebruikt. Aangezien die gebruikte stoffen niet altijd goed zijn voor de omgeving dient u na te gaan of deze stoffen voor uw toepassing gebruikt mogen worden.

De meest gebruikte manier om hout te beschermen en het daarbij meteen te verfraaien is het verven, coaten of beitsen van het hout. Maar naast dat u daarmee water buiten het hout kunt houden, kunt u er ook vocht mee tegenhouden dat nog in het hout zit. En daarmee het rotten van het hout versnellen. Verf dus alleen onder droge en gecontroleerde omstandigheden met verven en coatings die geschikt zijn voor uw houtsoorten en omstandigheden. Geverfd hout moet daarnaast regelmatig op houtrot worden gecontroleerd en eens in de vijf jaar worden bijgewerkt.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over Houtrot goed verwijderen