Home » Schimmel » Schimmel-verwijderen

Schimmel grondig verwijderen

Schimmel grondig verwijderen

 

Om de verdere aantasting van uw woning en uw gezondheid te stoppen is het nodig om de schimmel zo snel en goed mogelijk te verwijderen. Dat kunt u deels zelf, tenzij de aangetaste plek groter is dan een vlekje en de schimmel zich diep in uw woning heeft genesteld. Dan is professionele hulp noodzakelijk.

 

Zelf schimmel verwijderen

Omdat schimmelsporen zich makkelijk door de lucht kunnen verspreiden is het belangrijk dat u het probleem niet erger maakt. Voorkom dit door de schimmel en de directe omgeving een beetje vochtig te maken. Bescherm uzelf ook tegen de sporen met een goed mondkapje, een veiligheidsbril en handschoenen. Schimmel op hardere oppervlakten is vrij makkelijk te verwijderen met huishoudmiddelen. Gebruik nooit combinaties van schoonmaakmiddelen! Maak de aangetaste plek schoon met een mengsel van soda en warm water of azijn. Schimmels kunnen hier namelijk niet goed tegen. Het kan zijn dat dit niet voldoende is, dan kunt u gebruik maken van een bleekoplossing of speciale schoonmaakmiddelen tegen schimmel. Die zijn vaak gebaseerd op chloor en daardoor niet goed voor het milieu en de persoonlijke gezondheid tijdens het gebruik. Goed ventileren tijdens het gebruik en het dragen van de juiste bescherming is dan belangrijk. Als de schimmel diep in het materiaal is gedrongen of op lastig bereikbare plaatsen zit is zelf schoonmaken meestal niet meer voldoende.

 

Professionele aanpak van schimmels

Als het niet lukt om de schimmelplekken zelf schoon te maken en de schimmels steeds weer terug komen is het tijd voor de professionals. Die beschikken over verschillende manieren om schimmels aan te pakken. De gekozen methode hangt af van de plek waar de schimmel zich bevindt. Een aantal methodes wordt hieronder beschreven.

Hitte

Met stoom of een brander kan de schimmel weggehaald worden. Daarvoor heeft een professional verschillende apparaten tot zijn beschikking. Deze oplossing is niet voor iedere plek geschikt, bijvoorbeeld omdat de stoom juist voor extra vocht zorgt dat het probleem kan laten terugkeren. Daarnaast kan de kracht van de apparaten de schimmelsporen verplaatsen.

Chemisch

Er zijn veel chemische middelen op de markt die schimmels doden of verwijderen en hun schadelijke effecten stoppen. De te gebruiken methode verschilt weer per situatie.

Sloop en vervanging

Schimmels kunnen soms zo diep in poreuze materialen zitten dat schoonmaken niet meer mogelijk is. Dan moeten deze materialen worden verwijderd, maar wel zo dat er bij de sloop geen nieuwe verspreiding van de schimmel ontstaat. Daarnaast is het van belang dat de nieuwe situatie niet gevoelig is voor schimmels.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over Schimmel grondig verwijderen