Home » Schimmel » Waar-zit-schimmel

Waar kan ik schimmel vinden

Waar kan ik schimmel vinden

 

Schimmels zijn organismen die groeien door andere materialen af te breken. In de natuur ruimen ze daarmee afgestorven natuur op, in uw huis kunnen ze daardoor delen van uw woning aantasten. Ze doen hun werk het beste in een vochtige omgeving en hebben geen licht nodig. Alle plekken in huis die slecht geventileerd zijn en te lang vochtig of nat blijven kunnen daardoor aangetast worden door schimmels.

 

Hoe verspreiden schimmels zich?

Er zijn heel veel verschillende schimmels en ook zeer veel verschillende manieren waarop schimmels zich verspreiden. Veel schimmels kunnen zich voortplanten door sporen, dat zijn een soort zaadjes van de schimmel en schimmeldraden, uitgroeisels waarmee de schimmel zijn omgeving kan belagen. Deze sporen en schimmeldraden zijn klein en kunnen zich gemakkelijk door de lucht en door poreuze materialen verspreiden zodat een schimmel overal kan opduiken, bijvoorbeeld in muurconstructies of tussen plafonds. Om te voorkomen dat de schimmel daar verder gaat groeien zul je zijn voedsel op die plaatsen weg moeten halen. Aangezien een woning en de spullen daarin een deel van het voedsel zijn kun je dat alleen bereiken door het vocht en de schimmel zelf weg te halen.

 

Hoe kan ik mijn huis op schimmels controleren?

Aangezien schimmels overal in de natuur voorkomen zitten in ieder huis schimmels en schimmelsporen. Het is mogelijk om met dure testen uw woning te onderzoeken, maar dat heeft doorgaans niet veel zin. Beter is het om de plekken te zoeken waar de schimmels zich thuis voelen. Daar gaat de schimmel namelijk groeien, en dan is hij zichtbaar. Schimmels kunnen verschillende kleuren hebben, donkere vlekken geven op de muur of in draderige, wollige vormen groeien. Een muffige lucht is vaak geen goed teken.

Volg de vochtige lucht

Een goed startpunt is het volgen van de vochtige lucht die u zelf produceert in uw huis. Grote bronnen van vochtige lucht zijn uw badkamer en uw keuken, maar ook mensen ademen en dampen de hele dag vochtige lucht uit. Er komt op deze manier heel veel vocht in matrassen, beddengoed, meubelen, stoffering en kleding. Het vocht uit de lucht kan ook condenseren op koude oppervlakten. Dat kunnen niet geïsoleerde ramen, muren of dakbedekking zijn of materialen in koude ruimten. Ook op van buiten komende leidingen kan het vocht uit de lucht condenseren. Kijk daarom ook altijd in de kruipruimte.

Volg de leidingen

Waterleidingen en afvoeren zijn ook een mogelijke bron van vocht. Als ze lek zijn geeft dat op de plaats van het lek kans op schimmel, als er condens op de leiding zit loopt dat meestal langs de leiding of afvoer naar het laagste punt.

Volg regen en grondwater

Vocht van buiten kan op verschillende manieren uw huis binnen komen en voor schimmeloverlast zorgen. Door een goed dak kan natuurlijk geen regenwater komen, maar denk ook aan de plek waar de schoorsteen door het dak komt. Slecht geïmpregneerde muren kunnen op heel veel verschillende plekken vocht vasthouden en daarmee schimmels aantrekken. En vocht uit de grond kan door de muren en fundering worden opgenomen waardoor schimmels weer een kans krijgen.

Ontvang meer info

Vul hieronder uw gegevens in om meer informatie te krijgen over Waar kan ik schimmel vinden